Zastanawiając się nad doborem roślin, które umilą nam wypoczynek na tarasie czy balkonie, zazwyczaj bierzemy pod uwagę tylko ich walory ozdobne. Może warto spojrzeć na tę kwestię z innej strony?
Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie nawet tak małej przestrzeni dla uprawy roślin jadalnych. Uprawa własnych owoców, warzyw czy ziół w pojemnikach to połączenie przyjemnego z pożytecznym – rośliny jadalne dysponują nie mniejszymi walorami estetycznymi niż ozdobne, ich uprawa jest prosta i nie wymaga jakiegoś szczególnego wysiłku – a owoce naszej pracy (w dosłownym znaczeniu) mogą być wspaniałe.
W pojemnikach można z powodzeniem uprawiać wiele gatunków drzew owocowych, krzewów jagodowych, warzyw, roślin sałatkowych czy ziół. Do dyspozycji mamy skrzynki czy doniczki okienne, skrzynie balkonowe, duże donice, wiszące koszyki – w każdym pojemniku możemy stworzyć mini ogródek.
W uprawie pojemnikowej najlepsze jest to, że donice możemy postawić właściwie wszędzie – na tarasie, przy ścieżce, na podjeździe czy zielonym dachu. Z pojemników z ziołami można ustawić aromatyczną ścianke przy oknie kuchennym, a duże donice w elegancki sposób wyznaczą granice tarasu. Żaden balkon, taras czy ogródek nie są zatem zbyt małe do uprawy roślin jadalnych. Czym należy się kierować, wybierając pojemniki - to temat na osobny artykuł J
A co w nich posadzić? Trzeba się zastanowić – co lubimy? Czego często używamy? Jaki efekt chcemy osiągnąć? Wyobraźmy sobie soczyste truskawki wspinające się wzdłuż podpór, kolorowe dynie „wychodzące” z niskiej skrzyni aż na płytki terakoty, aromatyczne zioła, którymi możemy przyprawić kolację czy jabłuszko, które zerwiemy na deser... Fantazja? Nie, takie mini-ogródki nie są wcale rzadkością, a podobne zestawienie roślin można wyhodować nawet w jednym, dużym pojemniku.
Na początek warto wybrać rośliny łatwe w uprawie – obficie owocujące i nie wymagające szczególnej pielęgnacji. Ze względu na wymagania glebowe czy rozbudowany system korzeniowy nie wszystkie rośliny można hodować w pojemnikach, ale są takie, które naprawdę świetnie się w takiej sytuacji odnajdują…
Rośliny doskonałe do uprawy w pojemnikach:
Warzywa:
Sałaty, rzodkiewki, szalotka, krzaczaste odmiany pomidorów, papryki, bakłażan, fasola szparagowa, czosnek, gorczyca, kabaczki, cukinie
Drzewa owocowe:
Figi, jabłonie, rośliny cytrusowe, śliwy (na karłowych podkładkach)
Rośliny jagodowe:
Agrest (forma pienna), borówka wysoka, porzeczki biała i czerwona, truskawki (również w formie piennej)
Zioła:
Bazylia, cząber, fenkuł włoski, kolendra, lawenda, majeranek, melisa, mięta, szałwia, tymianek i macierzanka, wawrzyn szlachetny, rozmaryn, pietruszka, koper
Kwiaty jadalne:
Bratek ogrodowy, liliowiec, nagietek, nasturcja, róża
Na podstawie: „Jadalne rośliny jadalne w pojemnikach” Michael Guerra, Świat Książki